Contracten vennootschap onder firma
Een vof is – net als een maatschap – een samenwerkingsverband, waarbij elke deelnemer persoonlijk aansprakelijk blijft. Omdat elke deelnemer iets doet of inlegt, is het belangrijk om goede afspraken te maken. Dat gebeurt in de vorm van een vennootschapscontract, waarin die afspraken worden vastgelegd.
Omdat u hoofdelijk aansprakelijk blijft, ook fiscaal, is het verstandig om uw zaken zo te regelen dat uw naasten worden beschermd tegen mogelijke gevolgen van uw ondernemerschap. Dit kunt u doen via huwelijkse voorwaarden en/of testament. We informeren u hier graag zo volledig mogelijk over en stellen met genoegen het vennootschapscontract voor u op.

Veelgestelde vragen over de vof
Een vof lijkt op een maatschap. Ook hier gaat het om een bedrijf waarin minimaal 2 personen samenwerken onder één gemeenschappelijke naam. Iedere persoon die meedoet, wordt mede-eigenaar en brengt iets in.
Kort antwoord: nee, dat is niet nodig
U schrijft zich in bij het Handelsregister van de KVK. Alle basisgegevens zoals de naam, activiteit en de namen van de vennoten worden geregistreerd. Bij de oprichting schrijft u ook de uiteindelijke belanghebbenden in van uw vof. Dit doet u in het UBO-register bij KVK.
Het UBO-register is een register waar alle ‘Ultimate Beneficial Owners’ (UBO) of ‘uiteindelijk beleidsbepaler’’ van een vennootschap of andere juridische entiteit in geregistreerd staan. Het doel van het register is de bestrijding van witwaspraktijken en andere economische criminaliteit in Europa. Daarom is het in alle lidstaten verplicht. De UBO kan de eigenaar zijn of iemand anders die de zeggenschap heeft binnen een juridische entiteit. Dit kan een bedrijf zijn maar de regelgeving geldt ook voor verenigingen en stichtingen. De UBO heeft 25% of meer eigendomsbelang in de organisatie.